תביעת רשלנות רפואית שהוגשה בשם תינוק נגד בית החולים הסתיימה בהסדר של למעלה מ-1.5 ₪, בשל טיפול טרום לידתי רשלני בבית חולים בבת ים. מאמר זה מציג את נסיבות המקרה ומסביר מתי מתקיימת עילת תביעת רשלנות רפואית.
אבל תחילה בואו נבין מה זה iugr
iugr – Intrauterine Growth Restriction הוא מצב של הגבלת גדילה תוך רחמית, שמתרחש כשהעובר אינו גדל למשקל תקין במהלך ההיריון, כתוצאה מתרחישים כמו:
- הפרעות שליה
- לחץ דם גבוה אצל האם
- התפתחות זיהומים
- עישון במהלך ההיריון
- או שתיית אלכוהול בכמויות מוגזמות במהלך ההיריון.
תינוקות עם IUGR נולדים במשקל של פחות מ-90 אחוז מהתינוקות האחרים באותו גיל הריון, ולעיתים קרובות הם סובלים מעיכובים התפתחותיים, ולכן יש לבצע אולטרסאונד במהלך ההיריון, כדי לפקח על משקל התינוק, ובהתאם לתוצאות, ייתכן שיהיה צורך ליילד את התינוק מוקדם.
הימנעות מפיקוח הולם אחר מצב האם והעובר
במקרה זה, הרופאים והצוות הרפואי בבית החולים לא פיקחו כראוי אחר מצב האם והעובר, ולא ביצעו לידה בזמן על מנת שהתינוק יוכל להתפתח כראוי מחוץ לרחם, וכתוצאה מכך, התינוק סבל מעיכובים התפתחותיים.
בנוסף לסכום ההסדר, הפשרה שהושגה כללה תשלומי טיולים רפואיים לכל החיים לילד, עבור טיפול בכל הפגיעות שצוינו בכתב התביעה.
השלכות הרסניות של רשלנות הרפואית במקרה אחר של Iugr
במקרה אחר של רשלנות רפואית שהובילה ללידת תינוקת עם iugr, משקל התינוקת בלידה עמד על מתחת לחמישה אחוזים מכלל התינוקות שנולדו בישראל, והיא נולדה מתה. נתיחה שלאחר הלידה הובילה לקביעת הפתולוג שהמוות התרחש כתוצאה מהגבלת גדילה תוך רחמית.
תפקיד הרופאים במניעת סיכונים לאם ולתינוק
התפקיד החשוב ביותר של רופא מיילד הוא זיהוי הריונות בסיכון לתחלואה ותמותה שניתנים למניעה, והם לומדים לאסוף את כל הנתונים הדרושים להערכה מלאה של המטופלת, זיהוי מדויק של בעיות או קביעת אבחנות על סמך פרשנות נכונה של הנתונים.
תפקיד חשוב נוסף של רופאים וצוותים רפואיים הוא לצפות בעיות או לקבוע אבחנות פוטנציאליות אחרות שעלולות להיות צפויות בגלל הבעיות או האבחנות שזוהו, ואחד המצבים שמציבים תינוקות בסיכון לתחלואה ותמותה הוא iugr.
שיעור התמותה לאחר הלידה בקרב תינוקות שנולדים עם מצב זה גדול פי שישה עד 10 בהשוואה לתינוקות שגדלים בקצב תקין. עם המצב של התינוק שמוגבל בגדילה מזוהה ומטופל באופן הולם, ניתן למנוע את הסיבוכים או את המוות, ולכן מיילדות וצוותים רפואיים צריכים להכיר באותם מצבים שמעמידים את האם בסיכון להתפתחות עובר IUGR.
זיהוי בזמן של גורמי הסיכון
התנהלות רופאים וצוותים רפואיים בהתאם להנחיות מאפשרת לזהות בזמן את גורמי הסיכון להתפתחות עובר iugr, וגורמי הסיכון כוללים:
- יתר לחץ דם
- מחלת כליות
- מחלת ריאות מגבילה
- סוכרת
- מחלת לב ציאנוטית
- תסמונת אנטי-פוספוליפידית
- מחלת קולגן-וסקולרית
- המוגלובינופתיות
- עישון במהלך ההיריון
- שימוש בסמים
- תת תזונה חמורה
- מחלת שליה ראשונית
- הריון מרובה עוברים
- התפתחות זיהומים
- הפרעות גנטיות
- נשים הרות מתחת לגיל 16 ולמעלה מ-35
- חשיפה לטרטוגנים
- עלייה מועטה של האם במשקל במהלך ההיריון
- משקל נמוך לפני ההיריון.
גורמי סיכון אלו עוזרים לזהות נשים הרות הנמצאות בסיכון להתפתחות עובר iugr, וקיימים אמצעים נפוצים ופשוטים לבדיקת נשים הרות שהרופאים שלהן חושדים שהעובר שלהן נמצא בסיכון, כמו למשל עלייה מתאימה במשקל ובדיקת אולטרסאונד.
שיפורים משמעותיים באיתור ובאפיון העובר המוגבל בגדילה
שיפורים אלה שימשו בסיס לתוכניות שמטרתן הפחתת התחלואה והתמותה בעוולה, כך שנוכחות גורמי סיכון צריכה להוביל לבדיקת אולטרסאונד של גודל העובר ללא קשר לעלייה של האם במשקל. מכיוון שהגבלת גדילה עלולה להתרחש בכל עת במהלך התפתחות הילד ברחם האם, אימהות שנמצאות בסיכון ללדת תינוקות IUGR חייבות לעבור בדיקות אולטרסאונד בשבועות 32 עד 34.
אחרת, קיים סיכון משמעותי לאי זיהוי תינוק שהופך למוגבל בגדילה בהמשך ההיריון. אולטרסאונד בשליש השלישי (בערך בשבועות 26 עד 40) מניב תוצאות מדויקות מאוד, עם מדידה בודדת של היקף הבטן, שמגלה כ-80% מהעוברים שנולדים עם iugr.
חלק מהרואים משתמשים גם בבדיקות דופלר עורקים ורידיים כדי לסייע בזיהוי העובר המוגבל בגדילה.
הצעדים שיש לנקוט בהם עם אבחון iugr
כאשר בדיקות אולטרסאונד מציגות נוכחות של עובר IUGR, לרופא עומדות שתי אפשרויות, בהתאם לגיל העובר. אם העובר בן 36 שבועות ומטה, אין להוביל ללידה או לביצוע ניתוח קיסרי מכיוון שריאותיו של התינוק אינן מפותחות מספיק בשלב זה, אלא אם כן בדיקות לרווחת העובר מעידות על מצוקה.
יחד עם זאת, אם עובר iugr מאובחן לאחר השלמת 36 שבועות להיריון, סטנדרט הטיפול הוא זירוז לידה או לידה בניתוח קיסרי. במילים אחרות, הרופא אינו ממתין עד שהתינוק יגיע ללידה, שכן השכיחות של לידת תינוק מת עולה באופן משמעותי כשהוא מגיע ללידה.
רוב מקרי המוות של העוברים מתרחשים לאחר השבוע ה-36 להריון ולפני הלידה, מה שמוביל למסקנה שניתן למנוע מקרי מוות רבים על ידי הכרה מדויקת של הגבלת גדילה והתערבות בזמן