סריקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) לב, היא בדיקה רפואית במסגרתה משתמשים בקרני רנטגן מרובות, מזוויות שונות. הקרניים יוצרות תמונות תלת ממדיות באיכות גבוהה של הלב שלכם, יחד עם האיברים והמערכות שסובבים אותו.
צנתור וירטואלי בשיטה הזו ממחיש את מבנה הלב שלכם וכלי הדם הקשורים אליו, ומאפשר לרופאים שלכם לאבחן ולהעריך מצבים שונים.
מתי צריך לבצע CT לב?
בדיקת CT לב יכולה לספק לרופאים שלכם יותר מידע ופרטים, מאשר סוגים אחרים של הדמיה. הם עשויים להפנות אתכם לביצוע הבדיקה מסיבות שונות, כולל:
- להעריך את הסיבה לכאבים בחזה או לקוצר נשימה.
- לבדוק הצטברות סידן או פלאק, היצרות או חסימות בעורקי הלב שלכם.
- להעריך את מסתמי הלב שלכם.
- לבדוק אם יש בעיה באבי העורקים שלכם, כולל מפרצת.
- לתכנן ניתוח לב פתוח או ניתוח פולשני/רובוטי.
- לתכנן הליכי החלפת מסתמים .
- לתכנן טיפול בהפרעות קצב.
- להעריך סיבוכים הקשורים להליכים שונים.
- לבדוק אם יש לכם בעיית לב מולדת.
- לראות ולאפיין כל גידול או מסה בתוך או סביב הלב שלכם.
- לבחון את השק סביב הלב שלכם, כדי לבדוק אם יש שם נוזלים.
איך מתבצעת הבדיקה?
בדיקת CT לב מתבצעת על ידי הזרקת חומר ניגוד, על בסיס יוד, שמאפשר את הדמיית הלב. הבדיקה מתבצעת ללא מאמץ גופני, ונמשכת 30-60 דקות.
ברגע שהרופאים שלכם יהיו בטוחים שקיבלו את התמונות שהם צריכים, הבדיקה מסתיימת ואתם יכולים לחזור הביתה, או להמשיך בשגרת היום שלכם. הרופאים ינתחו את התוצאות, ובדרך כלל כעבור מספר ימים תוכלו לשוחח איתם לגבי ההשלכות והמשך הטיפול, אם נדרש.
מהם הסיכונים בבדיקה זו?
צנתור וירטואלי הוא הליך בסיכון נמוך, אך יש אנשים אשר חווים תופעות לוואי לא נעימות מסוגים שונים:
חומר ניגוד
לעיתים, אנשים חווים תגובה שלילית לחומר הניגוד. חלק מהאנשים מפתחים גירודים, בחילות, התעטשויות או פריחה לאחר ההזרקה. תסמינים אלו חולפים בדרך כלל ללא טיפול, אך במקרי הצורך ניתן להיעזר באנטיהיסטמינים, סטרואידים וחומרים נוספים.
לעיתים רחוקות, מתרחשת תגובה אלרגית חמורה יותר (תגובה אנפילקטית), שעלולה לגרום לקשיי נשימה. זו תופעה מסכנת חיים, אשר דורשת התערבות מיידית.
אם יש לכם סוכרת או מחלת כליות, ייתכן שתזדקקו לתוספת נוזלים לאחר הבדיקה. זה יעזור לכם להוציא את היוד מהגוף שלכם.
אם את אישה מניקה, שימי לב שחומר הניגוד יכול להיכנס לחלב האם שלכם. לכן, כדאי לשאוב מספיק חלב לפני הבדיקה, כדי שתוכלו להימנע מהנקה במשך יום או יומיים אחריה.
קרינה
סורקי CT משתמשים בקרני רנטגן. לאורך זמן, הקרינה שלהם מהווה סיכון קטן לסרטן. למען בטיחותכם, כמות החשיפה לקרינה נשמרת למינימום. עם זאת, מכיוון שצילומי רנטגן עלולים להזיק לעובר מתפתח, הליך זה אינו מומלץ אם את בהריון. אם את חייבת לעבור צנתור וירטואלי, הרופא שלך יכול לנקוט באמצעים כדי להגן על תינוקך.
תרופה שמאטה את קצב הלב
במקרים מסוימים, הבדיקה כרוכה גם במתן תקופה להאטת קצב הלב. אם יש לכם אסטמה, אי ספיקת לב או הפרעת ריאות חסימתית כרונית (COPD), ייתכן שתתקלו בבעיות נשימה במהלך הבדיקה. חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם זה קורה.
שימו לב: באופן כללי, אם אתם חווים את אחת מתופעות הלוואי הללו, או אחרות, חשוב לפנות לרופא או לאנשי צוות אחרים. כמו כן, כדאי לפנות גם אם אתם לא מקבלים תוצאות בתוך מספר ימים.
מה אפשר ללמוד מהתוצאות של צנתור וירטואלי?
תוצאות תקינות
הלב והעורקים שלכם נראים נורמליים. ציון הסידן שלכם הוא 0, מה שאומר שאין לכם מחלת עורקים כליליים והסיכון שלכם להתקף לב נמוך.
תוצאות חריגות
- עורקים כליליים בעלי פלאק.
- ציון סידן גבוה אומר שיש לכם טרשת עורקים כליליים. בהתאם לציון, נקבעת הסבירות לחלות בטרשת עורקים כליליים. את הנתון הזה משווים עם אנשים אחרים באותו גיל, מין וגזע שעברו את המבחן הזה.
- תפקוד לב לא תקין או מסתמים שאינם פועלים כרגיל.
- מחלת קרום הלב.
- גידול או מסה.
- בעיית לב מולדת.
- כלי דם מוגדלים (מפרצת), בעלי קרע (נתיחה) או היצרות (היצרות/קוארקטציה).
לסיכום
CT לב היא בדיקה פשוטה, קצרה ומצילת חיים. אם אתם מקבלים הפניה לצנתור וירטואלי, אין לכם שום סיבה לחשוש. העיקר, שתהיו בריאים.
